GRAVÍROZÁS ALAPOK

LÉZERGRAVÍROZÁS


A lézergravírozás során egy koncentrált lézersugár hatására az anyag elpárolog vagy elég. Ezzel rendkívül tartós, jól látható és olvasható felirat, logó, kép, sorszám vagy akár vonalkód készíthető, szinte bármilyen anyagra. Felhasználási módja rendkívül széles körű. Leggyakrabban személyre szóló ajándéktárgyakat készítenek, de ipari körökben gravírozással történhet a különböző eszközök márkanévvel történő ellátása, szerszámok, vagy alkatrészek sorszámozása. A lézersugár tulajdonságainak köszönhetően apró felületekre is nagy pontossággal lehet gravírozni.

Szén-dioxid lézer

A szén-dioxid lézer az egyik legrégebbi gázlézer, és a mai napig az egyik leghasznosabb. A széndioxid lézerek a legerősebb folyamatos fényű lézerek, amelyek jelenleg elérhetőek. Hatásfokuk is kiemelkedő: A kimeneti energia akár a 20%-át is elérheti a bemeneti erőforrásénak. A fémekre csak speciális paszta alkalmazásával van hatással ez a fajta lézer, viszont a fát, műanyagot, bőrt és üveget kiválóan lehet jelölni, gravírozni vele. (nekünk ilyen technológiájú gépünk van).  Alkalmas akár plexi, vagy más műanyagok illetve papír kivágására, méretre szabására is. Általános szabály, hogy amit YAG lézerrel nem lehet (szépen) meggravírozni, azt szén-dioxid lézerrel lehet jelölni. 

YAG lézer

Az ún. YAG (yttrium-aluminium-garnet/ittrium-alumínium-gránát) lézer, egy változtatható frekvenciájú és erősségű lézerfénnyel dolgozik, melynek mozgását egy tükör irányítja. Mikrométer pontossággal égeti bele a gravírozandó ábrát a felületbe. A változtatható frekvenciának és erősségnek köszönhetően, rendkívül sokféle anyagot képes megjelölni: fémet, műanyagot, pácolt fát, bőrt és műbőrt egyaránt. Bevonatos (festett vagy galvanizált) fémek esetén lehetőség van csak a legfelső réteget "legravírozni", és így a festék alól előtűnik a fém eredeti színe. A pácolt fa gravírozásakor is a legfelső, festett réteg ég el, így láthatóvá válik a fa eredeti színe. A műanyag (ideértve a műbőrt is) gravírozása során nem mély vésés történik, hanem egy felületi hőkezelés, melynek eredménye, hogy az anyagtól, illetve a lézer paraméterektől függően elszíneződik a jelölt felület. A bőr gravírozása esetén a hőkezelés, illetve a felső rétegek eltávolításának kombinációja megy végbe, bizonyos anyagok esetében akár dombornyomás-hatású gravírozást eredményezve. A gravírozás során fontos, hogy a felület sima és egyenes legyen, mivel a lézer fókuszálása a fel-le irányú tengelyen egyetlen pontba történik. Bizonyos szintű toleranciája van a fókuszált lézersugárnak a görbült felületen, de ez mindössze néhány milliméter, így például henger alakú tárgyakra csak kisebb feliratot, ábrát lehet készíteni. (Forrás MD-Line)

MECHANIKUS GRAVÍROZÁS

A mechanikus gravírozás, mint az a nevéből is jól sejthető egy kemény anyagra (többnyire fém) történő vésést jelent. Érmek, plakettek, de akár arany-ezüst ékszerek impozáns gravírozását teszi lehetővé, amely alapanyagoknál sok esetben a lézer nem jelent megoldást. Természetesen ilyen géppel is rendelkezünk, így ezen tárgyak jelölését, gravírozását is nagy szakmai rutinnal tudjuk megoldani.